Írd meg nekem, mit szeretnél még a fórumunkba, hogy jól érezd magad velünk ... hiszen érted csináltam ... Látogass meg itt is: www.ohkiskonyvtar.try.hu A reklámcsík - sajnos- nem törölhető. NE KATTINTS RÁ! |
|
| Szép versek gyűjteménye... | |
| | Szerző | Üzenet |
---|
Pitike Vendég
| Tárgy: Szakály Dezső - A leghatalmasabb Kedd Aug. 07 2012, 02:45 | |
| A leghatalmasabb
Nem az a leghatalmasabb, aki ország-világ ura. Nem az a leghatalmasabb, aki szelek, tengerek fölött uralkodik. Nem az a leghatalmasabb, akinek a legtöbb öldöklő fegyvere van, az sem, akinek legnagyobb a kincse, gazdagsága, hanem az a leghatalmasabb, aki embert szül a világra.
|
| | | Lolka Vendég
| Tárgy: Kányádi Sándor Kilenc pipe Szer. Ápr. 11 2012, 01:06 | |
| Kányádi Sándor Kilenc pipe... Kilenc pipe meg a lúd a kapun kiszabadult. Azt se mondták, gi-gá-gá, elindultak világgá. Tapsantyúztak nyakuk-nyújtva, pillogtak a poros útra. Alig mentek három utcát, a világot máris unták. Hű de hosszú, hű de meleg, tovább menni nem éri meg. S ahogy voltak, libasorba, letottyantak mind a porba. Kérdezzük meg a kis csacsit, hátha ő útbaigazít. Mosolygott a csacsi bölcsen; ki tudhatná, ha még ő sem. "Fussatok a patakig, mert a világ ott lakik. Alig három libanyak-hossz út visz el a patakhoz." Máris talpon, s futva fut kilenc pipe meg a lúd. És napestig szakadatlan fürödtek a kis patakban. És azóta három utca, sőt az egész falu tudja, hogy a világ itt, csak itt, a kis patakban lakik. |
| | | Admin Admin
Hozzászólások száma : 153 Csatlakozás dátuma : 2011. Sep. 23. Tartózkodási hely : Orosháza
| Tárgy: Ady Elbocsátó szép üzenet Szer. Ápr. 11 2012, 00:52 | |
| Ady Endre ELBOCSÁTÓ, SZÉP ÜZENET Törjön százegyszer százszor-tört varázs: Hát elbocsátlak még egyszer, utólszor, Ha hitted, hogy még mindig tartalak, S hitted, hogy kell még elbocsáttatás, Százszor sujtottan dobom, im, feléd Feledésemnek gazdag úr-palástját. Vedd magadra, mert lesz még hidegebb is, Vedd magadra, mert sajnálom magunkat, Egyenlőtlen harc nagy szégyeniért, Alázásodért, nem tudom, miért, Szóval már téged, csak téged sajnállak. Milyen régen és titkosan így volt már: Sorsod szépítni hányszor adatott Ámító kegyből, szépek szépiért Forrott és küldött ékes Léda-zsoltár. Sohase kaptam, el hát sohse vettem: Átadtam néked szépen ál-hitét Csókoknak, kik mással csattantanak S szerelmeket, kiket mással szerettem: És köszönök ma annyi ölelést, Ám köszönök mégis annyi volt-Lédát, Amennyit egy férfi megköszönni tud, Mikor egy unott, régi csókon lép át. És milyen régen nem kutattalak Fövényes multban, zavaros jelenben S már jövőd kicsiny s asszonyos rab-utján Milyen régen elbúcsúztattalak. Milyen régen csupán azt keresem, Hogy szép énemből valamid maradjon, Én csodás, verses rádfogásaimból S biztasd magad árván, szerelmesen, Hogy te is voltál, nemcsak az, aki Nem bírt magának mindent vallani S ráaggatott diszeiből egy nőre. Büszke mellemről, ki nagy, telhetetlen, Akartam látni szép hullásodat S nem elhagyott némber kis bosszúját, Ki áll dühödten bosszú-Hímmel lesben. Nem kevés, szegény magad csúfolását, Hisz rajtad van krőzusságom nyoma S hozzámtartozni lehetett hited, Kinek múlását nem szabad, hogy lássák, Kinek én úgy adtam az ölelést, Hogy neki is öröme teljék benne, Ki előttem kis kérdőjel vala S csak a jöttömmel lett beteljesedve. Lezörögsz-e, mint rég-hervadt virág Rég-pihenő imakönyvből kihullva Vagy futkározva rongyig-cipeled Vett nimbuszod, e zsarnok, bús igát S, mely végre méltó nőjéért rebeg, Magamimádó önmagam imáját? Kérem a Sorsot, sorsod kérje meg, Csillag-sorsomba ne véljen fonódni S mindegy, mi nyel el, ár, avagy salak: Általam vagy, mert meg én láttalak S régen nem vagy, mert már régen nem látlak. | |
| | | Admin Admin
Hozzászólások száma : 153 Csatlakozás dátuma : 2011. Sep. 23. Tartózkodási hely : Orosháza
| Tárgy: Kosztolányi Szerenád Szer. Ápr. 11 2012, 00:00 | |
| Kosztolányi Dezső Szerenád A kormos égből lágy fehérség szitálja le üres porát. Dideregve járok ablakodnál a hófehér nagy úton át. S amint megyek itt éji órán, lépésem mégsem hallható, mert zsongva, súgva, és zenélve halkan szitál alá a hó. S körülvesz engem, zordon árnyat egy hófehér, szelíd világ: angyalpárnáknak tollpihéje, zengő, szelíd melódiák, habpárna selymén szunnyadó arc, mit angyalok fényszárnya ó, minek szelíded altatóul, halkan zenél a tiszta hó. Oly mély a csend, a város alszik, mind járjatok lábujjhegyen! Pihék, zenéljetek ti néki, hogy álma rózsásabb legyen. Egy hófehér hálószobává változz át csendes utca, ó! Fehér rózsákként hullj az éjben reá, te szálló, tiszta hó! | |
| | | Admin Admin
| Tárgy: Re: Szép versek gyűjteménye... Pént. Jan. 27 2012, 00:02 | |
| Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért Fák, csillagok, állatok és kövek szeressétek a gyermekeimet. Ha messze voltak tőlem, azalatt eddig is rátok bíztam sorsukat. Énhozzám mindig csak jók voltatok, szeressétek őket, ha meghalok. Tél, tavasz, nyár, ősz, folyók, ligetek, szeressétek a gyermekeimet. Te, homokos, köves, aszfaltos út, vezesd okosan a lányt, a fiút. Csókold helyettem, szél, az arcukat, fű, kő, légy párna a fejük alatt. Kínáld őket gyümölccsel, almafa, tanítsd őket csillagos éjszaka. Tanítsd, melengesd te is, drága nap, csempészd zsebükbe titkos aranyad. S ti mind, élő és holt anyagok, tanítsátok őket, felhők, sasok, Vad villámok, jó hangyák, kis csigák, vigyázz reájuk, hatalmas világ. Az ember gonosz, benne nem bízom, De tűz, víz, ég, s föld igaz rokonom. Igaz rokon, hozzátok fordulok, tűz, víz, ég s föld leszek, ha meghalok; Tűz, víz, ég és föld s minden istenek: szeressétek, akiket szeretek. | |
| | | Admin Admin
| Tárgy: Petőfi Sándor Szer. Okt. 12 2011, 07:06 | |
| Szeptember végénMég nyílnak a völgyben a kerti virágok, Még zöldel a nyárfa az ablak előtt, De látod amottan a téli világot? Már hó takará el a bérci tetőt. Még ifju szívemben a lángsugarú nyár S még benne virít az egész kikelet, De íme sötét hajam őszbe vegyűl már, A tél dere már megüté fejemet. Elhull a virág, eliramlik az élet... Ülj, hitvesem, ülj az ölembe ide! Ki most fejedet kebelemre tevéd le, Holnap nem omolsz-e sirom fölibe? Oh mondd: ha előbb halok el, tetemimre Könnyezve borítasz-e szemfödelet? S rábírhat-e majdan egy ifjú szerelme, Hogy elhagyod érte az én nevemet? Ha eldobod egykor az özvegyi fátyolt, Fejfámra sötét lobogóul akaszd, Én feljövök érte a síri világból Az éj közepén, s oda leviszem azt, Letörleni véle könnyűimet érted, Ki könnyeden elfeledéd hívedet, S e szív sebeit bekötözni, ki téged Még akkor is, ott is, örökre szeret!
A hozzászólást Admin összesen 2 alkalommal szerkesztette, legutóbb Pént. Jan. 27 2012, 00:07-kor. | |
| | | Admin Admin
| Tárgy: Tóth Árpád Szer. Okt. 12 2011, 06:44 | |
| Esti sugárkoszorúElőttünk már hamvassá vált az út, És árnyak teste zuhant át a parkon, De még finom, halk sugárkoszorút Font hajad sötét lombjába az alkony: Halvány, szelíd és komoly ragyogást, Mely már alig volt fények földi mása, S félig illattá s csenddé szűrte át A dolgok esti lélekvándorlása. Illattá s csenddé. Titkok illata Fénylett hajadban s béke égi csendje, És jó volt élni, mint ahogy soha, S a fényt szemem beitta a szivembe: Nem tudtam többé, hogy te vagy-e te, Vagy áldott csipkebokor drága tested, Melyben egy isten szállt a földre le, S lombjából felém az ő lelke reszket? Igézve álltam, soká, csöndesen, És percek mentek, ezredévek jöttek, - Egyszerre csak megfogtad a kezem, S alélt pilláim lassan felvetődtek, És éreztem: szivembe visszatér, És zuhogó, mély zenével ered meg, Mint zsibbadt erek útjain a vér, A földi érzés: mennyire szeretlek!
A hozzászólást Admin összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Pént. Jan. 27 2012, 00:16-kor. | |
| | | Admin Admin
| Tárgy: Szép versek gyűjteménye... Kedd Okt. 11 2011, 23:51 | |
| Olvastál egy szép verset? Netán a kedvenced? Oszd meg velünk | |
| | | Ajánlott tartalom
| Tárgy: Re: Szép versek gyűjteménye... | |
| |
| | | | Szép versek gyűjteménye... | |
|
Similar topics | |
|
| Engedélyek ebben a fórumban: | Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
| |
| |
| |
|